Najczęściej zadawane pytania


Najczęściej
zadawane pytania:
Nasze najczęściej zadawane pytanie
Jak można zachęcić do przyjmowania produktów?
W życiu jest wiele trudnych rzeczy. Podanie dziecku suplementu diety, zwłaszcza jeśli zjada tylko spaghetti lub frytki, prawdopodobnie można zaliczyć do tej kategorii.

Najczęściej zadawane pytanie skierowane do naszej firmy brzmi: “Jak nakłonić dziecko do przyjęcia suplementów diety, których potrzebuje. Niektórzy ludzie muszą brać wiele suplementów raz / kilka razy w ciągu dnia?”. Może to stwarzać kolejne wyzwania.

Na przestrzeni lat opracowaliśmy kilka wskazówek aby ułatwić to zadanie. Mamy nadzieję, że okażą się pomocne.

Oto nasze propozycje:
Suplementy diety mogą być zmieszane:
  • z syropami smakowymi firmy Kirkman® (wiśniowym, klonowym, truskawkowym);
  • z syropem czekoladowym Hershey;
  • z masłem orzechowym (z orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca, migdałów);
  • z kakao;
  • z sokiem pomarańczowym;
  • z sokiem winogronowym;
  • z sokiem gruszkowym;
  • z lemoniadą;
  • z żywnością dla niemowląt;
  • z produktami Juicy Juice®;
  • z produktami V-8 Splash;
  • z keczupem;
  • z miodem albo galaretką;
  • z sosem spaghetti (po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu);
  • z rice crispy treats;
  • z przygotowaną jajecznicą;
  • w jogurcie;
  • w budyniu;
  • w sorbecie;
  • w smoothie owocowym;
  • w koktajlu proteinowym (z ryżu lub soi);
  • w lizakach lodowych (szczególnie nadają się do tego witaminy);
  • w przestudzonych produktach;
  • suplementy w formie płynu można zmieszać z innymi płynami.
 
 

Najczęściej zadawane pytania na temat produktów hipoalergicznych i alergii
 

Q – Czym jest alergia?

A – Alergia jest to wyostrzona lub nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na daną substancję.

 

Q – Czy wszystkie alergie lub wrażliwości, które dana osoba może mieć, są widoczne?

A – Nie, reakcja alergiczna może manifestować się na wiele różnych sposobów. Nie zawsze jest to reakcja zewnętrzna, czasami może przejawiać się w zachowaniu, pod postacią zaburzeń żołądkowo-jelitowych lub jako inne, mniej zauważalne zaburzenia. Jeśli dieta i środowisko nie są bardzo dokładnie kontrolowane, czasem bardzo trudno określić jak dana osoba reaguje.

 

Q – Czy alergie mogą się zmieniać w zależności od czasu

A - W przypadku alergii opartych na sezonowym występowaniu lub okresowych alergenach środowiskowych, wystąpienie reakcji może się różnić od czasu do czasu, lecz jeśli organizm już raz rozpozna substancję alergizującą to pozostaje ona alergenem na zawsze.

 

Q - Czy istnieje możliwość nabycia alergii na coś, co wcześniej nie powodowało uczulenia? Czy istnieje sposób, aby tego uniknąć?

A - Osłabiony układ odpornościowy wykazuje często zmiany w aktywności limfocytów „T”. Produkcja komórek Th1, które kierują odpowiedź immunologiczną na chorobę, może zostać zmniejszona w stosunku do produkcji komórek Th2, które napędzają wytwarzanie przeciwciał reagujących na alergeny. Gdy dzieje się w ten sposób człowiek może stać się wrażliwy na coś, co nie powodowało wcześniej u niego alergii. Zwykle alergenem jest żywność lub czynnik środowiskowy. Utrzymanie zdrowego układu odpornościowego może zapobiegać takiemu przekształceniu komórek i skutkować uniknięciem alergii.

 

Q - Czy istnieje różnica między antygenem a alergenem?

A - Alergen jest substancją, która może spowodować reakcję alergiczną u niektórych osób. Antygen jest substancją, która powoduje, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko alergenowi.

 

Q – Jakie informacje dotyczące obecności lub braku alergenu powinny znajdować się na etykiecie produktu?

A – Na etykiecie muszą znajdować się składniki obecne w produkcie. Nowe przepisy dotyczące informacji o alergenach na etykiecie zobowiązują firmy do deklarowania obecności niektórych alergenów w wykazie składników (lub pod wykazem), jak np. “zawiera soję” lub “zawiera mleko”. Te obowiązkowe deklaracje dotyczą jednak tylko najbardziej powszechnych alergenów. Wiele innych alergenów, mi.in. kukurydza lub owoce, może być ukrytych w wykazach składników.*

* informacje zgodne z prawem obowiązującym w USA

 

Q - Co oznacza słowo „hipoalergiczny”?

A - Hipoalergiczny oznacza, że składniki w danym produkcie dobrane są w taki sposób, aby istniało jak najmniejsze prawdopodobieństwo na wystąpienie jakiejkolwiek reakcji alergicznej.

 

Q - Czy produkty hipoalergiczne są konieczne i dobre dla każdego?

A - Oczywiście każdy może przyjąć hipoalergiczny produkt, jednak nie każdy musi. Osoby, które nie wykazują wrażliwości na określone składniki lub nie mają rozregulowanego układu odpornościowego mogą zazwyczaj przyjmować suplementy, które nie są hipoalergiczne.

 

Q – Czy produkty hipoalergiczne są obowiązkowe dla niektórych ludzi?

A – Tak, osoby u których występują reakcje alergiczne i wrażliwość na składniki powinny rozważyć przyjmowanie produktów hipoalergicznych.

 

Q - Jaka jest różnica między produktem naturalnym i hipoalergicznym?

A - Produkty naturalne to produkty występujące naturalnie w przyrodzie, jednak to pojęcie nie jest równoznaczne pojęciu hipoalergiczny. Produkty naturalne podobnie jak produkty syntetyczne mogą wywoływać reakcję alergiczną. Dla wielu osób do naturalnych alergenów należą: soja, pszenica, kukurydza, orzechy i ryby.

 

Q – Jakie rodzaje alergenów można znaleźć w suplementach diety? Jakie alergeny są najbardziej popularne? Czy alergeny mogą znajdować się zarówno w aktywnych, jak i nieaktywnych składnikach produktu?

A – Mleko, jaja, orzechy, soja, ryby, skorupiaki, pszenica, kukurydza i pleśń należą do najczęściej występujących alergenów. Składnikami uczulającymi mogą być także zawarte czasami w suplementach diety części owoców, warzyw lub ziół. Alergeny mogą występować zarówno w składnikach aktywnych, jak i w substancjach dodatkowych, dlatego bardzo ważne jest, aby dokładnie czytać etykietę produktu.

 

Q - Czy składniki odżywcze, które są pozyskiwane ze źródeł roślinnych mogą zawierać alergeny?
A - Absolutnie nie. Gleba lub nośniki rośliny są uprawiane tak, że roślina nie może zawierać żadnego z najczęstszych alergenów ani potencjalnych alergenów środowiskowych.

 

Q – Czy substancje smakowe, zarówno naturalne, jak i sztuczne, mogą zawierać alergeny?

A – Tak, mogą. Naturalne dodatki smakowe mogą zawierać owoce, zboża lub inne naturalne alergeny, podczas gdy sztuczne dodatki smakowe zazwyczaj zawierają szereg syntetycznych substancji chemicznych, które mogą wywoływać poważne reakcje.

 

Q - Czy ważny jest rodzaj użytej kapsułki w produkcji suplementu diety?Dlaczego?
A – Firma Kirkman stosuje kapsułki z celulozy pochodzenia roślinnego. Jest to uwarunkowane historią bezpiecznego stosowania (bez występowania reakcji alergicznych).
Kapsułki żelatynowe wykorzystywane przez wiele innych firm zbudowane są z żelatyny pochodzącej od świń, krów lub ryb, która może wywoływać reakcje alergiczne.

 

Q – Dlaczego Kirkman podkreśla, że użyty stearynian magnezu jest pochodzenia roślinnego?
A – Stearynian magnezu nie mający źródła roślinnego pochodzi ze źródeł zwierzęcych, więc może wywoływać reakcje, do których przyczyniają się składniki zwierzęce.

 

Q – Czy ziarna zbóż są wykorzystywane w jakimkolwiek momencie podczas produkcji, syntezy lub w procesie przetwarzania witamin i minerałów firmy Kirkman®, jak np. powstawanie alkoholu lub cukru?

A – Ogólnie rzecz ujmując, nie. W nielicznych przypadkach, kiedy ziarna mogą być wykorzystane, produkty są badane pod kątem zawartości glutenu przez niezależne laboratorium.

 

Q – Czy pod pojęciem „suplement hipoalergiczny” mamy na myśli również suplementy wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi lub innymi zanieczyszczeniami środowiskowymi?

A – Tak, suplementy firmy Kirkman® produkuje się tak, aby możliwie na jak najmniejszym poziomie występowały w nich metale ciężkie, polichlorowane bifenyle lub pestycydy, tak samo jak alergeny. Każdy suplement diety posiada certyfikat analizy.

 

Q – Jakie rodzaje zanieczyszczeń można znaleźć w wielu suplementach niskiej jakości?

A – Alergeny, metale ciężkie, pestycydy, PCB, sztuczne aromaty, sztuczne barwniki a także potencjalnie szkodliwe substancje chemiczne.

 

Q – Czy produkty hipoalergiczne działają tak samo jak regularne produkty?

A – Tak, absorbancja i skuteczność produktów są równe.

 

Q – Dlaczego nie wszystkie suplementy diety i produkty do pielęgnacji ciała sformułowane są jako hipoalergiczne?

A - Nie wszystkie osoby wymagają produktów hipoalergicznych. Jeżeli ktoś nie jest wrażliwy na określone składniki i alergeny to produkty regularne są w porządku. Ponadto niektórych produktów nie można zaliczyć do linii hipoalergicznej, gdyż muszą być słodzone albo wzbogacane naturalnym smakiem w celu ukrycia nieprzyjemnego smaku lub tekstury. Dodatkowo niektóre składniki czynne nie mogą być przygotowane hipoalergicznie, jak np. enzymy, ponieważ substraty użyte do produkcji mogą zawierać potencjalne alergeny.

 

Q – Jak długo Kirkman® oferuje linię hipoalergiczną?
A – Linia ta istnieje już od ośmiu lat ze znakomitymi wynikami.

 

Q – Jakie kategorie suplementów diety oferowane są w serii hipoalergicznej?

A – Staramy się mieć co najmniej jedną hipoalergiczną wersję z każdej serii produktów którą wytwarzamy. Nie wszystkie produkty mogą występować w postaci hipoalergicznej – dotyczy to szczególnie produktów, których składniki aktywne mogą być alergenami, jak w przypadku enzymów czy oleju z wątroby dorsza (tranu).

 

Q - W jaki sposób firma Kirkman® gwarantuje czystość i hipoalergiczność wszystkich produktów?
A - Kirkman® prowadzi najbardziej intensywne testy czystości w przemyśle. Każda partia surowców, stosowanych do wytwarzania produktów w firmie Kirkman®, testowana jest na obecność ponad 950 zanieczyszczeń środowiskowych, w tym 24 metali ciężkich, alergenów, bakterii, drożdży, pleśni, pestycydów, insektycydów, fungicydów, herbicydów, substancji powodujących zaburzenia endokrynologiczne oraz potencjalnie szkodliwych chemikaliów.

 
 

Najczęściej zadawane pytania dotyczące zagadnień i problemów związanych z odpornością.
 
Q – Jak rozpoznać objawy zaburzeń układu odpornościowego?
A – Objawy zaburzeń układu odpornościowego z upływem czasu są dość łatwe do rozpoznania. Uporczywość poniższych warunków ma kluczowe znaczenie do podejrzewania zaburzeń układu immunologicznego:
  • częste choroby
  • ciągłe alergie pokarmowe lub zwiększona liczba alergii
  • niedostateczna detoksykacja organizmu potwierdzona badaniami laboratoryjnymi
  • niski poziom glutationu, wykazany poprzez badania laboratoryjne
  • zaburzona metylacja

Q – Jaki jest związek pomiędzy obciążeniem ciała toksynami a problemami układu odpornościowego?
A – Obciążenie ciała toksynami sprawia, że układ odpornościowy pracuje ciężej, co może sprawić, że system będzie mniej skuteczny wobec innych “najeźdźców” ciała. Często odtrucie organizmu poprawia ogólną kondycję i przywraca układ odpornościowy do normalności.

Q – W jaki sposób można przerwać cykl przewlekłego rozregulowania układu odpornościowego?
A – Jest to bardzo trudne pytanie, ponieważ odpowiedź zależy od przyczyn rozregulowania. Jeśli przyczyna jest żywieniowa, suplementy diety mogą pomóc, jeśli jednak przyczyną są toksyny, niski poziom glutationu lub problemy związane ze szlakami metabolicznymi, wówczas konieczna będzie konsultacja z lekarzem i wykonanie badań laboratoryjnych.

Q – Co można zrobić na własną rękę, a kiedy konsultować się z lekarzem?
A – Bezpiecznym rozwiązaniem jest spróbowanie przyjmowania niektórych suplementów diety na własną rękę, takich jak wymienione poniżej. Jeśli chodzi o detoksykację, metylację, siarkowanie lub poziom glutationu zalecane jest zaangażowanie lekarza.

Q – Jaki składniki odżywcze wspierają zdrowy układ odpornościowy?
A – Istnieje długa lista produktów, które wspierają zdrowy układ odpornościowy. Należą do nich:
  • cynk
  • witamina A
  • witamina C
  • witamina E
  • selen
  • beta glukan
  • koenzym Q10
  • N-acetylocysteina
  • colostrum (siara)
  • wyciąg z żurawiny
  • czosnek
  • oliwa z liści
  • Goldenseal (gorzknik kanadyjski)
  • zredukowany L-glutation
  • dimetyloglicyna
  • trimetyloglicyna
Wiele z powyższych składników odżywczych występuje w produktach multiwitaminowych. W sytuacji, kiedy układ odpornościowy jest "zaatakowany", aby lepiej go wspierać zalecana jest dodatkowa suplementacja tych składników. Korzystne skutki może odnieść zwiększenie suplementacji cynku do 50 mg dziennie, witaminy C do 1000-3000 mg dziennie, witaminy E do 200-400 IU dziennie, selenu do co najmniej 75 mcg dziennie i koenzymu Q10 do 100 mg dziennie.

Q – Lepiej stosować suplementy diety zawierające pojedyncze składniki, czy produkty złożone?
A – Nie ma preferencji. Wystarczy stosować się do zalecanych porcji lub postępować zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie należy przyjmować zbyt wielu różnych produktów na raz. W przypadku wystąpienia jakiejkolwiek reakcji lub wrażliwości, warto wiedzieć jaki produkt jest przyczyną problemu.

Q – Czy niektóre produkty uzupełniają się wzajemnie i powinny być stosowane razem?
A – Niektóre produkty działają synergistycznie, często niektóre muszą być stosowane razem. Łączenie produktów może się stać bardzo skomplikowane, wówczas należy porozmawiać o tym z lekarzem. Ogólnie rzecz ujmując, produkty mineralne i witaminy dobrze współpracują.

Q – Czy są jakieś przeciwwskazania lub górne limity dla składników wspierających odporność zawartych w produktach Kirkman®, takich jak selen, gorzknik kanadyjski (goldenseal) czy jeżówka (echinacea)?
A – Są górne granice, ale mogą się one zmieniać w zależności od od wieku lub wagi. Niektóre produkty nie powinny być używane przez dłuższy okres czasu w wyższych dawkach, np. gorzknik kanadyjski powyżej 500 mg. Najlepiej skonsultować się na ten temat z lekarzem i stosować się do zaleceń na etykiecie. Niektórzy lekarze mają różne schematy i różne wytyczne dotyczące górnych granic.

Q – Czy ziołowe produkty wspierające odporność należy przyjmować razem z probiotykami?
A – W większości przypadków tak, jednak produkty zawierające składniki ziołowe, jak gorzknik kanadyjski, czosnek czy kurkuma nie powinny być przyjmowane w tym samym czasie co probiotyki, ponieważ ziołowe składniki mogą zabić niektóre organizmy.

Q – Czy są sytuacje, kiedy należy wyjątkowo zadbać o wsparcie odporności, jak np. przed podróżą?
A – Podczas okresów, kiedy jesteśmy silnie narażeni, takich jak przebywanie w tłumie, podróże lub podczas sezonu zimowego wsparcie odporności należy zintensyfikować.

Q – Jak Kirkman może pomóc?
Kirkman® posiada katalog produktów oraz inne materiały drukowane, które zawierają informacje na temat formy i funkcji naszych produktów. Można również zadzwonić do biura obsługi klienta (61 670 05 31), które z przyjemnością udzieli wszelkich informacji w tym zakresie.
 
 
 
Najczęściej zadawane pytania dotyczące probiotyków
 
Q – Dlaczego miałbym/miałabym rozważyć podanie probiotyków dziecku?
A – Probiotyki wykazują korzystne działanie w utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Objawy wskazujące na potrzebę zastosowania probiotyków to: bóle brzucha, gazy, wzdęcia, nadmierny wzrost bakterii lub grzybów, zaparcia lub zbyt luźne stolce.

Q – Jaka jest definicja probiotyku?
A – Probiotyki to żywe szczepy pożytecznych bakterii, które wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego.

Q – Jakie funkcje spełniają probiotyki?
A – Probiotyki promują wzrost i kolonizację zdrowych, pożytecznych szczepów w jelitach, co z kolei przyczynia się do wyparcia szkodliwych bakterii lub drożdży.

Q – Jaki jest mechanizm działania probiotyków, dzięki któremu wykazują one działanie zdrowotne?
A - Probiotyki dostarczają do jelit jednostki tworzące kolonie (CFU). Szczepy Lactobacillus działają głównie w jelicie cienkim, natomiast szczepy Bifidobacterium są bardziej aktywne w jelicie grubym. Po dotarciu do jelita jednostki tworzące kolonie zaczynają się namnażać, przez co wypierają bakterie szkodliwe i utrudniają im przeżycie.

Q – Czy różne szczepy probiotyczne spełniają różne funkcje?
A – O ile lekarz nie zidentyfikował szkodliwych szczepów poprzez badanie stolca, większość ludzi, którzy korzystają z probiotyków w rzeczywistości nie wiedzą, które szkodliwe szczepy bakterii są obecne w jelitach i przyjmują wiele szczepów probiotycznych, aby zwiększyć pożyteczną florę bakteryjną podczas wypierania niepożądanych mikroorganizmów.

Q – W jaki sposób powinno się rozpocząć przyjmowanie probiotyków? Czy trzeba zacząć powoli?
A – Rozpoczynając stosowanie probiotyków należy zachować pewną ostrożność, gdyż każda osoba musi znaleźć dawkę odpowiednią do swoich potrzeb. Podczas, gdy niektórzy potrzebują małych dawek probiotyków, aby utrzymać idealnie zdrowy przewód pokarmowy, inni muszą przyjmować dawki bardziej terapeutyczne.

Q – Czy dawkowanie zależy od wagi lub wielu osoby?
A – Może tak być, ale nie musi. Każda osoba musi znaleźć swoją “idealną” dawkę. Czasami wystarcza dawkowanie raz dziennie, a czasami konieczne jest przyjmowanie probiotyku wielokrotnie w ciągu dnia.

Q – W jaki sposób dawkować probiotyki?
A – Dobrym sposobem, aby zacząć stosowanie probiotyków jest przyjmowanie ¼ kapsułki raz na kilka dni. Jeśli reakcje niepożądane (jak np. luźne stolce) są niezauważalne to można zwiększyć dawkę do ½ kapsułki. Po kolejnych kilku dniach można zwiększyć dawkę do 1 kapsułki. Jeśli poprawa jest zauważalna, ale nie optymalna to można spróbować przyjmowanie 2-3 kapsułek na dzień. Najczęstszą oznaką przedawkowania probiotyku są luźne stolce lub nadmiar gazów. Jeśli takie reakcje występują, należy zmniejszyć dawkę.

Q – Jakie korzystne efekty są zauważalne po stosowaniu probiotyków?
A – Zmniejszenie bólu brzucha, mniej gazów, poprawa regularności wypróżniania, twardszy stolec, mniej wonne stolce, lepsze trawienie pokarmu. Czasami dostrzega się też poprawę kolorytu skóry.

Q – Czy są jakiekolwiek negatywne efekty stosowania probiotyków?
A – Tylko w dwóch sytuacjach - kiedy doszło do przedawkowania produktu czego rezultatem są luźne stolce i nadmiar gazów lub jako reakcja spowodowana uwalnianiem toksyn przez umierające szkodliwe bakterie – jest to znane jako reakcja Herxheimera – wówczas do kilku dni osoba nią dotknięta może czuć się “chora” lub odczuwać dyskomfort. Ta reakcja ustępuje zwykle w ciągu tygodnia, do dziesięciu  dni.

Q – Co należy zrobić, kiedy wystąpią niepożądane efekty?
A – Jeśli zauważysz pozytywne efekty, spróbuj znaleźć idealną dawkę i utrzymać ten schemat dawkowania. Jeśli wystąpią powyższe efekty niepożądane, należy cofnąć dawkowanie do odpowiedniej dawki, a w przypadku reakcji spowodowanej śmiercią szkodliwych mikroorganizmów należy zmniejszyć dawkę do momentu, aż niepożądane objawy ustąpią.

Q – Dlaczego niektórzy ludzie zaczynają brać probiotyki?
A – Ze względu na specyficzne problemy zdrowotne, które wskazują na potrzebę stosowania probiotyków, do których należą m.in.: bóle brzucha i jelit, gazy, wzdęcia, nadmierny wzrost bakterii i drożdży, zaparcia lub zbyt luźne stolce.

Q – Jak długo trzeba czekać na pozytywne wyniki?
A – Często pozytywne wyniki widoczne są po 1-2 dniach. Istnieją jednak przypadki, kiedy na rezultat trzeba poczekać tydzień lub dwa.

Q – Czy można przedawkować probiotyki?
A – Tak, nadmierne przyjmowanie probiotyków zazwyczaj powoduje występowanie luźnych stolców i / lub nadmiar gazów.

Q – W jaki sposób dawkować / podawać probiotyki dziecku, które ma problemy z tolerancją probiotyków?
A – Należy skonsultować się z lekarzem. Dziecko, które ma trudności z tolerancją probiotyków może być wrażliwe na jakiś składnik produktu lub może przechodzić reakcję związaną ze śmiercią szkodliwych szczepów.  W przypadku, kiedy problem wydaje się być rezultatem nadwrażliwości lub reakcji alergicznej, warto spróbować produktu w wersji hipoalergicznej. Kiedy powodem są toksyny wydzielane przez ginące mikroorganizmy, należy zmniejszyć dawkę i być cierpliwym – wówczas problemy ustępują zazwyczaj w ciągu tygodnia.

Q – Jak długo probiotyki mogą przeżyć podczas ich podróży przez przewód pokarmowy?
A – Szczepy probiotyczne stosowane przez firmę Kirkman® są ustabilizowane za pomocą ochronnej otoczki z polimeru, która chroni komórki probiotyczne przed kwasami żołądkowymi. Większość komórek dociera żywa do jelita i jest gotowa do podjęcia pracy. Niestabilizowane szczepy mogą ginąć w kwasowym środowisku żołądka.

Q – Jak powinno się przechowywać produkty firmy Kirkman®?
A – Probiotyki firmy Kirkman wysyłane są z wkładami chłodzącymi. Po odebraniu przez konsumenta powinny być przechowywane w lodówce.

Q – Jak długo probiotyki firmy Kirkman® mogą przebywać poza lodówką (w temperaturze pokojowej) i wciąż być skuteczne?
A – Probiotyki mogą przebywać w temperaturze pokojowej, nie przekraczającej 24ºC, przez dzień lub dwa, jednak integralność produktu może zostać naruszona w czasie około 2 godzin. Im wyższa temperatura, tym szybciej komórki są zabijane. Najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie produktu w lodówce, wówczas efektywne działanie produktu zagwarantowane jest przez okres określony na etykiecie probiotyku.

Q – Czy probiotyki firmy Kirkman® nie zawierają kazeiny i glutenu?
A – Wszystkie probiotyki produkowane przez firmę Kirkman® są badane i certyfikowane jako wolne od kazeiny, glutenu i soi. Dodatkowo Kirkman® jest dystrybutorem (ale nie producentem) probiotyków innych marek – te produkty nie zawsze nie zawierają glutenu i kazeiny.

Q – Które probiotyki są dozwolone w diecie SCD?
A – Oryginalna dieta SCD wymaga do stosowania jedynie szczepów Lactobacillus, szczepy Bifidobacterium nie są dozwolone. Korzystając z tej ścisłej definicji, tylko produkt firmy Kirkman® – Lactobacillus acidophilus zostałby uznany za legalny w diecie SCD. Wielu lekarzy zrozumiało jednak potrzebę włączenia niektórych szczepów Bifido w dietę SCD i poprosiło firmę Kirkman® o opracowanie produktu Pro-Bio Gold™ bez dodatku inuliny. Firma zastosowała się do tej prośby i lekarze stosujący się do tej filozofii uważają ten produkt za legalny w diecie SCD.

Q – Czy probiotyki wspierają układ odpornościowy?
A – Tak. Probiotyki stymulują produkcję i aktywność komórek odpornościowych zlokalizowanych w tkankach wyścielających układ pokarmowy, układ oddechowy i układ moczowy, czyli w tkankach błon śluzowych – gdzie może znajdować się znaczny procent potencjału układu odpornościowego. Probiotyki zawierają również różne ilości enzymu DPPIV który stymuluje odpowiedź immunologiczną na rąbku szczoteczkowym przewodu pokarmowego.

Q – W jakim celu stosuje się probiotyki w przypadku, gdy lekarz przepisuje antybiotyk?
A – Antybiotyki działają niespecyficznie, mianowicie zabijają zarówno szkodliwe jak i dobre bakterie w organizmie. Skutkuje to zaburzeniem prawidłowej flory bakteryjnej i występowaniem poważnych skurczów żołądka oraz biegunek. Stosując jednocześnie probiotyk i antybiotyk można ograniczyć skutki uboczne antybiotyków.

Q – W jakich odstępach czasu powinny być przyjmowane probiotyki i antybiotyki żeby były skuteczne i pomocne?
A – Probiotyki powinny być podawane w połowie czasu między kolejnymi dawkami antybiotyków, nie powinny być podawane w bezpośrednim kontakcie ze sobą. Przykładowo, jeśli antybiotyk jest podawany co cztery godziny, probiotyk powinno się podać po dwóch godzinach od przyjęcia antybiotyku. Jeśli antybiotyk jest podawany co osiem godzin, probiotyk przyjmuje się cztery godziny po podaniu antybiotyku.

Q – Czy probiotyki należy przyjmować przed czy po każdej dawce antybiotyków?
A – Probiotyki należy przyjmować w maksymalnym możliwym odstępie czasowym od podania antybiotyku.

Q – Czy istnieje dobra pora na przyjmowanie probiotyków?
A – Istnieją dwie szkoły myślenia na ten temat. Część ekspertów twierdzi, że przyjmowanie probiotyków na pusty żołądek zwiększa skuteczność ich implantacji. Inni eksperci natomiast mówią, że przyjmując probiotyki wraz z posiłkiem są one mniej narażone na działanie kwasu żołądkowego, co skutkuje przeżyciem większej ilości bakterii. Firma Kirkman® zaleca, aby przyjmować probiotyki na samym początku posiłku.

Q – Czy probiotyki powinny być przyjmowane niezależnie od enzymów trawiennych?
A – Probiotyki mogą być częściowo trawione przez enzymy trawienne, takie jak proteazy i amylazy. Z tego powodu Kirkman® zaleca rozdzielenie przyjmowania probiotyków i enzymów. Gdy oba produkty są przyjmowane przez pacjenta, zaleca się przyjmowanie enzymów na samym początku posiłku, natomiast probiotyków 30 minut później. W ten sposób produkty nie wchodzą ze sobą w bezpośredni kontakt.

Q – Czy probiotyki mogą być przyjmowanie niezależnie od jakichkolwiek ziół, przypraw lub ziołowych suplementów diety?
A – Wiele ziół zawiera składniki wspierające układ odpornościowy, które mogą zabijać żywe komórki, takie jak probiotyki. Z tego powodu między przyjmowaniem probiotyków i produktów ziołowych należy zachować odstęp (najlepiej godzinę lub dwie).

Q – Czy w różnych sytuacjach powszechnie używane są różne moce probiotyków?
A – Generalnie przyjmuje się, że powinno się stosować dawki probiotyków niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia układu pokarmowego. Niektórzy ludzie dobrze reagują na produkty o niskiej potencji na poziomie 20 mld CFU (jednostek tworzących kolonie), podczas gdy inni wymagają setek tysięcy CFU. Osoby te muszą znaleźć dawkę, która będzie najlepsza dla ich organizmu. Ponadto, gdy w niezdrowym jelicie występuje przerost bakterii, początkowo konieczne jest zastosowanie wyższych dawek, a następnie ich zmniejszenie.